Ford Explorer – Fords bedste elbil (2024)

Motor mener:

Den store Ford Explorer er første elbil i en længere række fra Fords europæiske udviklingsteam, og den viser en god retning. Den er letkørt og komfortabel, og både rækkevidden og lade-egenskaberne er fine.

LJUBLJANA Det tog længere tid, end Ford havde forudset, da de med udgangspunkt i VW’s platform skulle udvikle denne nye elbil. Mere end et års forsinkelse skyldes problemer med at få softwaren færdig til tiden, samt et ønske om at ændre på selve batteriets opbygning.

Men nu er bilen klar, og efter vores første møde med den ret store elbil virker det, som om det hele har været ventetiden værd. Explorer er nemlig ikke bare en ombygget VW ID.4, den er blevet sin egen med en tydelig Ford-identitet.

Den har de smarte skærmløsninger, vi tidligere har stiftet bekendtskab med i Ford Mustang Mach-E. Heldigvis har man ikke overført meget andet fra den amerikanske elbil, og det betyder, at Explorer opleves som en helstøbt og vellykket elbil.

Ford Explorer – Fords bedste elbil (1)

Hvad koster Ford Explorer?

Explorer er i første omgang kun tiltænkt det europæiske marked, og den er derfor udviklet med særligt henblik på de krav, vi europæere stiller til vores biler, når det handler om f.eks. køreegenskaber og brugsværdi.

Bilen bygges i Köln, og produktionen kører allerede nu i to hold. Indtil videre er det dog kun versioner med et batteri på knap 80 kWh, der er tilgængelige med enten baghjulstræk eller firehjulstræk. Men til næste år kommer en billigere udgave med et mindre batteri, og så kommer prisen til at starte på lige under 300.000 kr.

Den mest oplagte udgave lige nu er den med baghjulstræk i Premium-udgaven med en tilkøbt førerassistance pakke, varmepumpe, AGR-sæder og anhængertræk. Den kan med metallak lige akkurat holdes under 400.000 kr., men så får man også en flot og veludstyret elbil.

Ford Explorer – Fords bedste elbil (2)

Hvordan kører Ford Explorer?

Vores første møde med den nye elbil gav indtryk af en velbygget og flot designet bil med mange gode finesser. Førerpladsen har enkelte ligheder med ID.4, men Ford har valgt at montere en meget stor opretstående skærm i midten, og den er med til at give bilen et moderne udtryk.

Skærmen kan vippes i små trin, så den ikke giver genskin, og skubber man den helt frem, kan man komme til et skjult opbevaringsrum, der låses sammen med dørene.

Ford har bibeholdt den udmærkede gearvælger, som også findes i VW’s elbiler, ligesom assistentsystemerne er af samme type, og de virker også her fremragende. De er dog en del af en assistance-pakke, man skal tilkøbe for 12.000 kr., men som absolut er pengene værd.

Fartpiloten følger fartgrænserne på effektiv vis, og bilen holder sig pænt midt i vognbanen, og så får man også et velfungerende headup-display med i prisen.

Ford Explorer – Fords bedste elbil (3)

God plads og komfort i Ford Explorer

Sæderne virker som udgangspunkt komfortable, men Ford har desværre valgt at integrere hovedstøtten i sæderyggen, og det giver en geometri, der ikke passer til alle. Og så savner langbenede førere givetvis muligheden for at kunne forlænge sædehynden.

Ved bagsædet er der masser af plads, og da gulvet er helt plant, finder tre personer let plads på anden sæderække.

Køreegenskaberne føles komfortable det meste af tiden, men med de ret store 20-tommerhjul, vi kørte på, kunne affjedringen til tider ikke følge helt med, og det gav indimellem lidt rystelser i bilen. Her havde det været rart, hvis man havde kunnet justere støddæmpernes følsomhed, som man kan i nogle udgaver af ID.4.

Ford Explorer – Fords bedste elbil (4)

Rækkevidden imponerer

Ford benytter to versioner af batterier, alt efter om det er en to- eller firehjulstrukken udgave, der er tale om. De er begge traditionelle litium-ion batterier, men på grund af opbygningen er de på enten 77 eller 79 kWh (AWD).

Det medfører rækkevidder på op til lige over 600 km alt efter udstyrsniveauet, men tager man udgaven med firehjulstræk og alt i udstyr, kommer den ned på 532 km. I alle tilfælde er det fine tal.

Ved en lynlader kan de to batterier oplades med hhv. 135 eller 185 kW, og Ford oplyser, at det i begge tilfælde tager lige under en halv time at lade dem fra 10 til 80 procent. Hjemme lader bilerne med 11 kW.

Desværre er der ikke en knap til at frigøre kablet fra bilen, så her skal man enten ind i bilen, bruge nøglen eller aktivere Ford-appen på sin smartphone, der i øvrigt også kan benyttes som en nøgle til bilen.

Ford Explorer er netop nu på vej til Danmark, men bestiller man den først nu, må man vente til november i år, før den kan leveres.

Har du brug for hjælp med valg af elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen

Ford Explorer – Fords bedste elbil (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6398

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.